Hur länge har du arbetat på Motorsportgymnasiet?
Racingmekaniker

"Drömjobbet skulle vara att
få sitta och köra i WRC
för ett fabriksteam"
Kurskod för inriktning Racingmekaniker: FTPER00R
På inriktningen Racingmekaniker får du lära dig hur olika racingbilar är uppbyggda och tränar upp dig i att bli mer analytisk, för att förstå varför saker och ting kan gå sönder under ett race. Du får även arbeta i olika projekt. Under utbildningens tre år får du komma i kontakt med racingbranschen och i årskurs 2 påbörjas en licenstagning där du först går igenom den teoretiska delen och sedan börjar övningsköra med skolans racingbilar.
Under första året på Motorsportgymnasiet läser du samma kurser som alla förstaårselever.
I slutet av läsåret får du ta ställning till vilken inriktning du vill läsa. I inriktningen Racingmekaniker får du en grundutbildning som personbilsmekaniker men med spetskompetens mot racing. Efter studenten ska du ha kompetens att kunna arbeta professionellt i ett racingteam.
I årskurs 3 på Motorsportgymnasiets racingprofil får du genomgå ett debutrace där du visar upp dina kunskaper. Efter detta race får du ut din racinglicens.
Skolan har valt att förlägga all arbetsplatsförlagd utbildning (praktik) till sista delen av årskurs 3, detta har gjorts i samråd med racingbranschen.
Motorsportgymnasiet har samarbete med de tre största teamen i STCC (West Coast racing, Polestar, Team Tidö) där du kan få göra praktik. Skolan har även samarbete med två utländska aktörer i Tyskland: Volkswagen Motorsport och Motopark Academy. Se alla våra nuvarande samarbetspartners här.
I inriktningen Racingmekaniker ingår bland annat följande:
När du har avslutat utbildningen till racingmekaniker öppnar sig många möjligheter. Du har chansen att jobba i ett racingteam i Sverige eller utomlands. TTA, STCC och DTM är exempel på några serier du kan jobba inom. Utbildningen ger dig behörighet till yrkeshögskolan men du kan också välja att studera vidare inom racingbranschen.
Det finns olika vidareutbildningar på universitetsnivå som är lämpliga om du vill utöka din utbildning inom racing. Vid Oxford Brookes University i England finns en utbildning kallad Automotive Engineering, en ingenjörsutbildning inriktad mot bilmekanik och racing. F1 hämtar ofta flera av sina ingenjörer från den här utbildningen.
Genom aktiva val under utbildningen på Motorsportgymnasiet kan du även få högskolebehörighet för vidareutbildning inom andra områden.
Varför valde du att söka till Motorsportgymnasiet?
– Jag har alltid gillat motorsport.
Berätta lite utbildningen. Vad läser ni och hur arbetar ni?
– Vi läser matte, svenska, engelska, idrott, SO (vi läser historia) och fordon såklart, teoretiskt och praktiskt.
Vad gör ni just nu på fordonslektionerna?
– Nu senast gick vi igenom set-up på banbil och lite stötdämpare och fjädrar.
Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?
– Jag tycker lärarna är bra, de har hjälpt mig när det behövs. Lokalerna tycker jag med är bra. Klassen trivs jag i!
Har du flyttat till en ny ort för att gå på skolan?
– Ja, jag har flyttat hit till Anderstorp för att gå på skolan. Jag tycker att det har funkat bra. Jag skaffade en lägenhet med en kompis sen innan, som med skulle flytta hit för skolan. Lite problem hade vi till en början, men det är löst och det funkar bra. Jag brukar annars ha lite svårt för att skaffa nya vänner, men det har gått riktigt bra här.
Efter skoltid brukar skolan ha öppet i garaget så att vi kan vara där och meka, och ibland gör vi även andra aktiviteter. Så om jag inte jobbar efter skolan är jag där och grejar.
Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns för dig efter studenten?
– Drömjobbet skulle vara att få sitta och köra i WRC för ett fabriksteam eller få vara med och meka med dom. För att bredda mina möjligheter ska jag läsa in grundläggande högskolebehörighet, vilket ökar studiemöjligheterna efter, men jag har inte bestämt än hur jag ska göra sen efter studenten. Men det finns flera spännande eftergymnasiala utbildningar inom området som hade varit riktigt kul att gå.
Skulle du rekommendera skolan och programmet till andra?
– Ja, jag skulle rekommendera den till er som är motorintresserade, det är riktigt kul speciellt om man jämför med min gamla skola. Tycker det är lättare att göra den tråkiga biten här än vad det var innan, vilket är riktigt bra. Sen är det en väldigt bra gemenskap på skolan.
Hur länge har du arbetat på Motorsportgymnasiet?
Sedan augusti 2018.
Hur är det att arbeta på MSG?
Fantastiskt roligt. Jag tycker det är jättekul att få lära ut alla mina erfarenheter på ett pedagogiskt sätt.
På vilket sätt tycker du att MSG skiljer sig från andra skolor?
Att vi har en specifik utbildning för racing gör att vi får många som är genuint intresserade att vara här, samt att vi inte är en så stor skola gör att vi kommer närmare våra elever. Det gör att man får en bättre känsla för individen i hens utbildning.
Vad är det bästa med skolan?
Att den ligger på en motorbana, och att arbetskamraterna är helt suveräna.
Vad tycker du om eleverna på skolan?
Mycket trevliga, vill lära sig, frågvisa.
Hur hjälper lärarna på MSG de elever som behöver extra stöd?
Vi jobbar kontinuerligt med möten där vi informerar varandra om det finns elever i behov av extra stöd. Vi antecknar även om vi ger extra stöd/anpassning för att dokumentera det vi gör. Vi har ett EHT team som också hjälper till.
Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag var med på den klassresa som årskurs 2 gjorde innan sommarlovet, kanonkul!
Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 46 år, gift och bor i villa i Gislaved, har en stuga i Helsingborg. Två vuxna barn 24 och 21 år. Jag är uppfödd på landet utanför Gislaved och gick själv fordonsprogrammet. Jag har en gedigen bakgrund inom fordonsbranschen och har bl.a. arbetat som servicetekniker, verkstadschef och servicechef. På fritiden spelar jag gärna golf, jagar älg och rådjur när tid finns. Är också gärna i skogen och plockar svamp med min fru eller är vid grillstugan med goda vänner för grill och god dryck.
Hur länge har du arbetat på Motorsportgymnasiet?
Jag har jobbat här sedan februari 2018.
Hur är det att arbeta på MSG?
Det är roligt och periodvis mycket jobb, det är fullt upp i verkstan.
På vilket sätt tycker/tror du MSG skiljer sig från andra skolor?
Det är en liten skola med bra sammanhållning, både mellan kollegor och mellan elever.
Vad är det bästa med skolan?
Att vi blickar framåt. Vi har gjort jättestora förändringar sedan jag började. Det har varit mycket jobb och stundvis slitsamt men när man ser hur taggade alla i personalen är på att verkligen satsa framåt så känns det värt det. Även eleverna blir mer taggade för varje dag och ger positiv feedback, vilket också är kul. Sedan jag började arbeta på MSG har jag aldrig känt att jag inte vill gå till min arbetsplats, det är trevligt här.
Vad tycker du om eleverna på skolan?
De flesta är duktiga och trevliga individer som verkligen bidrar till trivseln på skolan.
Hur hjälper lärarna på MSG de elever som behöver extra stöd?
Vi gör extra anpassningar inom ramarna för undervisningen och Elevhälsoteamet stöttar på olika sätt beroende på vilket stöd som behövs.
Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Rektor Nicklas och jag bollar mycket idéer fram och tillbaka. Vi har gjort en del förändringar, t.ex. som att lägga in APL i årskurs 2. Jag har även varit delaktig i schemaläggning och beräkning av studietimmar.
Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 37 år och bor med min familj i en stuga som vi började bygga för 10 år sedan. Vi flyttade från Halmstad i februari 2018 efter att jag fått jobb på Motorsportgymnasiet. Innan dess jobbade jag på ett gymnasium i Halmstad och utbildade mig då även till yrkeslärare. Min sambo jobbar som idrottslärare på en högstadieskola i Gnosjö och våra två döttrar går i en skola i grannbyn.
På fritiden så är det skogen och naturen som står i fokus, när vi inte bygger på vårt nya projekt, en verkstad.
Agneta Stacke, skolsköterska
E-post: agneta.stacke@motorsportgymnasiet.se
Telefon (expedition): 0371- 177 01
Besökstid:
Om du önskar kontakt med Agneta utöver de tider hon är på plats, skicka ett mejl så återkommer hon till dig.
Jenny Wikström, kurator
E-post:
Besökstid:
Om du önskar kontakt med Jenny utöver de tider hon är på plats, skicka ett mejl så återkommer hon till dig.
E-post:
Telefon (expedition): 0371-17701
Michael Hanfler, läkare.
Kontaktas genom skolsköterskan.
Johanna Larsson Friberg, psykolog.
Kontaktas genom skolsköterskan.
AKUTA ÄRENDEN
Vid akuta olycksfall, kontakta någon i personalen på skolan så hjälper de dig.
Om personal inte finns tillgänglig kontakta räddningstjänst på 112.
Då Motorsportgymnasiet är en skola med riksintag (vilket innebär att elever från hela Sverige kan söka till oss) flyttar många av våra elever hemifrån för att kunna gå på skolan. Varje elev ansvarar själv för att skaffa boende genom föräldrars/vårdnadshavares försorg. Det går att ansöka om plats på skolans elevboende eller söka boende genom Akka Egendom som har lägenheter att erbjuda i olika områden i Anderstorp. Läs mer om de olika alternativen nedan.
Från och med höstterminen 2016 erbjuder Motorsportgymnasiet sina elever boende på ett elevboende. Elevboendet ligger centralt på Ågatan 43 inne i Anderstorp. Eleverna bor i eget eller delat rum och har tillgång till fullt utrustat kök och gemensamhetsytor. Boendet kostar 2250 kr/månad. (fr.o.m. augusti 2019)
För att ansöka om plats på boendet, kontakta
Jeanette Lundh, jeanette.lundh@motorsportgymnasiet.se, telefon 0371-177 01 alt. 073-522 74 42 eller Nicklas Svensk, nicklas.svensk@motorsportgymnasiet.se, telefon 073-522 74 30.
Bostadsbolaget Akka Egendom har lägenheter att erbjuda på flera områden i Anderstorp. För Motorsportgymnasiets räkning har man framförallt riktat in sig på området Månsgatan som ligger närmast, ca 2 km från skolan. På Månsgatan får eleverna ungdomsrabatt med 500 kr/månad på hyran under hela studietiden på 2:or och 3:or. Lägenheterna hyrs ut med varmhyra och även hushållsel ingår. En tvåa eller trea i området ligger på cirka 4500-6500 kr per månad i hyra.
Information och förmedling sker av Akka Egendom, kontakta dem och tala om att du är elev på Motorsportgymnasiet. Ring dem på 0771-12 00 13 eller besök www.akkaegendom.se.
Om du flyttar hemifrån för att kunna gå hos oss kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. På CSN:s hemsida hittar du information om hur du gör för att söka tillägget och hur stort tillägg du har rätt att få. Hur mycket du får i inackorderingstillägg beror på hur långt avståndet är mellan din folkbokföringsadress och Motorsportgymnasiet. Tillägget varierar mellan 1190 – 2350 kr per månad. Läs mer på CSNs hemsida.
Ett räkneexempel:
Två elever delar på en lägenhet som har en hyra på 5000 kr/månad. Båda eleverna har sökt inackorderingstillägg hos CSN och fått beviljat 2350 kr per månad vardera. Dessutom hade eleverna turen att få en lägenhet på Månsgatan, vilket ger dem en ungdomsrabatt på 500 kr per månad.
Hyra: 5000 – 500 = 4500 kr
Inackorderingstillägg totalt: 4700 kr
Totalt: + 200 kr
I det här exemplet bekostas alltså hyran helt och hållet av CSN.
Motorsportgymnasiet ligger i Anderstorp, som är en ort i Gislaveds kommun i Jönköpings län. I såväl Gislaved som Anderstorp finns allt ifrån bio, simhall och gym till ungdomens kulturhus. För mer information om orten och utbud av olika aktiviteter, besök www.gislaved.se
Foto: Gislaveds kommun
Foto: Gislaveds kommun
Foto: Gislaveds kommun
Alla som läser en gymnasieutbildning på heltid och är mellan 16 och 20 år har rätt till studiebidrag. Om man dessutom pluggar på annan ort eller om ens familj har en utsatt situation ekonomiskt så kan man ansöka om inackorderingstillägg eller extra tillägg. På CSN:s hemsida kan du läsa mer om studiebidrag för dig som går på gymnasiet.
Om du inte har har möjlighet att komma på något av våra Öppet hus är du välkommen att komma och besöka oss en annan dag. Kontakta då Jeanette för att boka in dag och tid. Kontaktuppgifter finns under rubriken Om oss i menyfältet nedan.
Under namnet MSG Drive erbjuder vi nu racing-event på motorbanan. Motorsportgymnasiet i Anderstorp äger 12 racingbilar av märket Dacia Logan. Bilarna är ombyggda och fullt utrustade med allt som behövs för racing, såsom störtbåge, racingstolar och bälten. Chassit är också ombyggt och uppgraderat för banracing. Bilens lätta konstruktion gör den till en bil som är väldigt kul att köra runt motorbanan Swedish Raceway i Anderstorp.
För dig som tycker det vore kul att få pröva att köra dessa häftiga bilar finns det möjlighet att boka ett event på motorbanan. Ta med dina vänner eller kollegor på en aktivitet som ni kommer att minnas länge.
FAKTA DACIA LOGAN
Motor: Renault 1,6 liter
Hästkrafter: 87 HP
Toppfart: 175 km/h
Vikt: 900 kg
Acceleration: 0-100 km/h
på 11,5 sekunder
Vi har olika typer av eventpaket som vi kan anpassa utifrån era önskemål. Nedan följer två exempel på hur ett event kan läggas upp.
14:00 Fika– Presentation av personalen, motorbanan, Motorsportgymnasiet, genomgång av tidsschemat.
14:15 Teori– Körteknik, utprovning av utrustning och indelning av team
15:00 Körning på banan efter en föråkare– Spårval visas upp av föråkaren
15:15 Träning
16:45 Start av racet– Bilarna ställs upp på starten, förarbyte var 15: e min
18:00 Målgång och prisutdelning
9:00 Frukost– Presentation av personalen, motorbanan, Motorsportgymnasiet, genomgång av tidsschemat
9:30 Teori– Genomgång av spårval, bromspunkter och säkerhetsföreskrifter
10:30 Pre-race– Utprövning av utrustning och tilldelning av bil. Indelning i olika team.
11:00 Banåkning med föråkare
12:30 Lunch
13:30 Träning
14:00 Förarmöte– Lottning av startplats
14:15 Starten går
15:15 Målgång och prisutdelning
Välkommen att kontakta oss för offert och bokning!
Nicklas Svensk, rektor Motorsportgymnasiet
Telefon: 073-522 74 30
Henry Andersson, fordonslärare Motorsportgymnasiet
Telefon: 070-594 11 51
Under Öppet hus visar vi er runt i lokalerna och berättar mer om våra utbildningar och hur det är att studera på Motorsportgymnasiet. Du får även information om vårt elevboende. Vår adress är Nennesmovägen 20 i Anderstorp.
Om du inte har möjlighet att komma på kvällen för Öppet hus är du välkommen att komma och hälsa på oss en annan dag. Kontakta då rektor Nicklas Svensk för att boka in dag och tid.
VÄLKOMMEN!
Nicklas Svensk, rektor
Telefon: 08-400 289 30
E-post: nicklas.svensk@motorsportgymnasiet.se
SYNPUNKTER & KLAGOMÅL
Om en elev eller förälder har klagomål på utbildningen finns olika möjligheter att framföra dessa. Om ett skriftligt eller muntligt klagomål lämnas till läraren ska detta vidarebefordras till rektor som sedan gör en rapport till huvudmannen. Rektorn kallar sedan målsman och elev eller myndig elev till samtal.
I de fall det rör undervisningen hos en enskild lärare kallas även denna till mötet. Protokoll skrivs och en åtgärdsplan innehållande datum för återkoppling upprättas. Detta protokoll återrapporteras till huvudmannen. Efter återkoppling förnyas/förändras åtgärdsplanen alternativt avskrivs.
Det går även att vända sig direkt till huvudmannen med synpunkter och klagomål, klicka då här.
Med anledning av GDPR, Dataskyddsförordningen på svenska, har vi förtydligat vår integritetspolicy (gäller fr.o.m. 2018-05-25) som mer utförligt beskriver hur vi sparar och analyserar din personliga information.
Tack för att du använder våra tjänster och webbsidor. Skyddet av dina personuppgifter är mycket viktigt för oss på Motorsportgymnasiet. I denna policy anges vilka personuppgifter som kan komma att behandlas av Värmdö Tekniska Utbildningar AB, huvudman för Motorsportgymnasiet, genom användning av våra webbsidor och tjänster som exempelvis motorsportgymnasiet.se och Schoolsoft. Policyn talar även om hur personuppgifter kan komma att behandlas samt dina rättigheter i förhållande till dessa. Värmdö Tekniska Utbildningar AB har det yttersta ansvaret för all registrering av personuppgifter och behandlar dessa personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR).
Enligt Dataskyddsförordningen avser en personuppgift all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till dig som fysisk person. Detta inkluderar t.ex. namn, adress, e-post, mobilnummer men även bilder, ljudupptagningar och IP-nummer räknas som personuppgifter.
Beroende på vilka tjänster du har valt att använda och/eller om du är befintlig elev på våra skolor kan vi komma att behandla följande typer av personuppgifter:
Vår utgångspunkt när vi behandlar personuppgifter är att det endast är de personer i vår verksamhet som i sitt arbete behöver just de specifika personuppgifterna som har tillgång till dem. Alla personuppgifter gallras/tas bort då de inte längre behövs. Viss data måste lagras i enlighet med lagar och förordningar exempelvis bokföringslagen eller skollagen och kommer därför inte raderas även om elev avslutar sina studier hos oss.
Vi behandlar personuppgifter för följande ändamål:
Personuppgifter används i skoladministrationen bland annat vid betygshantering och frånvarorapportering, men även för statistik till SCB samt för internt bruk gällande utvärdering och kvalitetssäkerhetsarbete. Vi behandlar även särskilt känsliga personuppgifter såsom hälso- och sjukvårdsinformation på våra skolor enligt bestämmelserna i Patientdatalagen (SFS nr: 2008:355)
Om det finns möjlighet att uppge dina personuppgifter på vår webbplats eller vid annan kontakt med oss kan du göra detta frivilligt. I de fall där du själv uttryckt ett behov av att komma i kontakt med oss kommer personuppgifterna endast användas i syfte att uppfylla respektive ändamål, t.ex. att överföra önskad information via post, telefon, sms eller e-post. Du kan när som helst välja att tacka nej till att ta emot denna typ av information.
Vi använder sociala medier som kommunikationskanal för att nå våra målgrupper med information om våra tjänster. Vi arbetar både med eget och sponsrat innehåll mot våra målgrupper i följande kanaler:
När du registrerar ett konto på sociala medier samtycker du själv till hantering av personuppgifter på den aktuella kanalen. Du väljer själv vilka uppgifter i din profil som ska vara synlig för andra. Beroende på hur du har valt att ställa in din profil är det endast dessa uppgifter som vi kan få tillgång till. Om du vid något tillfälle kommunicerar med oss via sociala medier väljer du själv vilka personuppgifter du vill dela med dig av.
Övrig användarinformation som samlas in via sociala medier används enbart för statistiska ändamål, t.ex. för att sammanställa rapporter avseende användning och interaktion.
Våra webbsidor använder cookies. Cookies är så kallade textfiler som skickas från en webbserver och lagras i din dator. Genom att den webbläsare som du använder dig av är inställt på sådant sätt att cookies tillåts samtycker du till att ta emot cookies från vår webbplats.
Informationen som samlas in genom cookies innehåller ingen personlig information utan används för att fastställa besökares mönster gällande användningen av våra webbsidor. Uppgifterna kommer inte lagras på sådant sätt att de hänförs till en särskild person och de kommer inte heller att kombineras med andra uppgiftskällor.
Vi använder även så kallade tredjepartscookies från andra företag för statistiska ändamål. I dessa cookies kan t.ex. IP-adresser, enhetsinformation, webbläsarinformation och liknande information sparas.
Du kan själv förhindra installation av cookies genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Notera dock att du kan vara förhindrad att använda funktioner på webbplatsen till fullo om du ändrar sådana inställningar. Du kan även när som helst välja att ta bort cookie-filer som har placerats hos dig. Läs mer under hjälpavsnittet som rör cookies i din webbläsare.
Enligt bestämmelserna i Dataskyddsförordningen är det vår skyldighet att endast behandla personuppgifter som är korrekta, relevanta och nödvändiga med beaktande av våra legitima ändamål. Du har rätt att begära ut information om vilka personuppgifter vi har lagrat i våra register, samt begära rättning eller radering av dina personuppgifter som finns i våra register.
För frågor om personuppgiftsbehandling är du välkommen att kontakta oss på gdpr@motorsportgymnasiet.se.